Volkswagen Nils – po jednom vstříc zeleným zítřkům

Vložil: Clark Kent v 21:48:06 Kategorie: Ekoauta

Zář5

 

Jednomístná vozítka, a tandemy vůbec, si zatím moc místa na výslunní nevydobily, ale s rapidně narůstajícím zájmem ohybridy, elektromobily a další alternativně poháněné stroje, přichází pomalu řada i na ně. Společnost velikosti koncernu Volkswagen si je samozřejmě tohoto trendu vědoma, a výsledkem toho je právě koncept Nils.

Nils je celkem diametrálně odlišný oproti běžným automobilům, a to nejen kvůli své základní koncepci – tedy jednomístném ala tandemovém uspořádání kabiny, ale i kvůli řadě dalších drobností, jako jsou například mimo karoserii vytažená kola s nezávislými blatníky. Nejdůležitějším prvkem každého vozu, a v tomhle případě to platí ještě dvakrát tolik, je samozřejmě pohonný agregát, jehož pozici u Nilsu zastává elektromotor o výkonu 15 kW, který však disponuje možností krátkodobého zvýšení výkonu až na 25 kW, díky čemuž zrychlí z nuly na sto „jen“ za slušných jedenáct vteřin.

Důležitou devizou tohoto vozu je pak jeho váha, která se pohybuje zhruba kolem půl tuny (proto stačí oněch patnáct kilowatt), a také fakt, že pro jeho nabíjení postačí běžná evropská zásuvka a cca dvě hodiny času.

Zpět na seznam článků

Ico_linkTrvalý odkaz

Kategorie Odkazy