Ocel lehčí než pampeliška? Takové recepty máme rádi

Vložil: Clark Kent v 16:59:44 Kategorie: Technologie

Pro31

 

Americké ministerstvo obrany před časem zadalo Kalifornskému institutu technologií, laboratořím HRL a Kalifornské univerzitě za úkol vytvořit nový materiál, který by kombinoval co nejnižší váhu s co nejvyšší pevností. Nedávno mu pak trojice výzkumných středisek představila svůj výtvor – a předesílám, rozhodně nejde o žádnou renesanci hliníku :)

Výsledkem jejich snažení je materiál tvořený z 99,99% vzduchem, přičemž nejde o monoblok, jako v případě již déle existujícího aerogelu, ale naopak o komplikovanou strukturu tvořenou trubičkami o průměru jedné tisíciny lidského vlasu. Ačkoliv to na první pohled vypadá jen jako futuristická drátěnka na mytí nádobí, ve skutečnosti disponuje pevností oceli a vskutku neobvyklou schopností pohlcovat náraz. Mohlo by proto jít o přelomový materiál jak v automobilismu, tak v bezpečnostních prvcích všeobecně, a rovněž v letectví, kam jej konec konců americká vláda směřuje.


Za současné situace jde bohužel o materiál skvělých vlastností, avšak velice omezeného využití. Uvidíme, zda se s jeho připravovaným využitím v americké armádě jeho cena dostatečně nesníží, a my se s ním tak třeba za pár let skutečně nesetkáme.

Zpět na seznam článků

Ico_linkTrvalý odkaz

Kategorie Odkazy