Nové CV-23 – přejde UPS na plastový standart?

Vložil: Clark Kent v 22:43:54 Kategorie: Ekoauta

Čer1

 

UPS má jako jedna z největších logistických společností logicky i jeden z těch vůbec největších vozových parků na světě, přičemž je celkem jasné, že nejde o žádné drobky. Vzhledem k jejich velikosti si tak při tankování řeknou o nemalou porci pohonných hmot, což při jejich množství vychází přibližně na osm milionů hektolitrů paliva ročně. Co kdyby se však někomu podařilo skoro o půl tuny snížit váhu a tím pádem i spotřebu jejich dodávek?

Takto markantního snížení se docílilo právě při vývoji nového modelu přepravního vozu UPS s kódovým označením CV-23, který by se mohl objevit v provozu už v horizontu jednoho až dvou let. Při jeho konstrukci byla naprostá většina běžně používaných materiálů nahrazena plasty a rozličnými kompozity, takže dodávka sice trochu připomíná přerostlou hračku, ale zároveň nabízí až o 40% nižší spotřebu paliva. Využití plastů má i další nesporné výhody, a těmi je jak extrémně snadná výměna poškozených dílů, tak i jejich cena.

 

V přiloženém videu je sice CV-23ojka vychvalována ve všech ohledech, ale nejsem si tak docela jistý, jak to s ní bude vypadat při crashtestech, které jsou rok od roku náročnější. V každém případě doufám, že nenastanou žádné větší problémy a novinka bude v provozu co nejdříve. Nejen že by totiž mohla skutečně alespoň trochu pomoci šetřit životní prostředí, ale co je ještě důležitější, s trochou štěstí může sloužit jako vzor pro další podobné projekty. 

Zpět na seznam článků

Ico_linkTrvalý odkaz

Kategorie Odkazy