Městské elektrovozítko Renault – řidičský průkaz netřeba

Vložil: Clark Kent v 10:59:11 Kategorie: Ekoauta

Kvě31

 

Francouzská automobilka představila nový elektromobil Renault Twizzy, na něhož dokonce v některých zemích ani není třeba žádného řidičského oprávnění - základní model totiž disponuje pouhými pěti koňskými silami. Kromě něj se ale můžeme setkat i se silnější motorizací o výkonu 17 koní. Cena Twizzy(ho) se pohybuje v přepočtu mezi 170 – 200 tisíci korun.

Budoucí majitel by ale měl počítat s částkou 45 euro (asi 1100 korun) měsíčně navíc, za pronájem li-ion baterií. Ty se dobíjejí zhruba 3 a půl hodiny a vydrží až na 100 km jízdy. Sedmnáctikoňová verze je schopna jet rychlostí až 80 km/h, což na jízdu po městě plně postačuje. Cestující se musí smířit také s tím, že je místo pouze pro dvě osoby, které nesedí vedle sebe, ale neobvykle za sebou. Pokud by se někomu snad nezdála ani silnější verze tohoto elektrovozítka, může si za „mírný“ poplatek pořídit lepší výbavu a komfort. Za tento luxus už však zaplatí přes 200 tisíc korun. Rozměry automobilu jsou na délku 2337 mm, na výšku 1461 a na šířku 1191 mm. Zavazadlový prostor bohužel nenabízí víc než 50 litrů úschovného prostoru.

Přes 170 tisíc korun za automobil připomínající golfové vozítko? Pro někoho bláznivé, na druhou stranu, v některých zemích (jako např. Francie) je tento vůz dotován, což z něj činí zajímavou alternativu k obdobným "neekologickým" nákupním taškám automobilky Smart. U nás se na každý pád očekává cena podstatně vyšší. Prodej by měl být zahájen na konci roku. 

Zpět na seznam článků

Ico_linkTrvalý odkaz

Kategorie Odkazy