El Kamina – opravdová pojízdná kamna

Vložil: Clark Kent v 20:04:19 Kategorie: Ekoauta

Dub14

 

Přestože v Evropě není Chevrolet El Camino ani z desetiny takovým kultem jako za oceánem, i tady na starém kontinentu se najde spousta nadšenců, která s tímto vozem a jeho úpravami stráví každou volnou chvilku. Výsledky jsou pak mnohdy veskrze zajímavé, jako třeba tohle finské Kamino využívající ke svému pohonu spalování dřeva. 

Na první pohled není tak docela jednoznačné, co že se to nachází na korbě tohohle malého pickupu, dost dobře by to mohla být i pokoutná pojízdná palírna, ve skutečnosti ale jde o opravdu promyšlený systém, díky kterému může El Kamina (finský „kamna“) spalovat jak benzín, tak i dřevo, popřípadě dokonce kombinovat obojí. Vzhledem k tomu, že video je ve finštině, není tak docela jednoduché celé věci porozumět, fakta jsou však celkem jednoznačná. Pro ujetí jednoho sta kilometrů potřebuje automobil přibližně čtyřicet kilogramů dřeva (podle videa tedy vyjde deset kilometrů na cca pět korun) a veze si s sebou dostatečnou zásobu paliva pro téměř osm set kilometrů jízdy bez benzínu.

 

Kvůli rozložité konstrukci na korbě logicky vzrostla i váha vozu, která se tak ve finále vyšplhala až na téměř dvě a čtvrt tuny. El Kamino si však i přesto zachovává slušné jízdní parametry, a dokonce ani maximálka limitovaná sto čtyřiceti kilometry v hodině, není na pojízdní kamna vůbec špatná. 

Zpět na seznam článků

Ico_linkTrvalý odkaz

Kategorie Odkazy