190 km/h ve Fordu Focus – otravují vás rychlostní limity?

Vložil: Clark Kent v 23:38:49 Kategorie: Jiné

Říj22

 

BESIP u nás stojí za naprostou většinou veškerých mediálních kampaní týkajících se bezpečnosti na silnicích, a všechna jeho videa mají bezesporu jak svou váhu, tak nás i dostatečně vyvedou z míry. Jeden by ale snad ani nevěřil, jak na člověka zapůsobí video, vytvořené prakticky pouze jako vědecký experiment.

Televizní štáb stojící za známým britským automobilovým pořadem Fifth Gear, se nedávno rozhodl vyzkoušet, jak by to asi tak dopadlo, kdyby úplně běžný automobil – takový, jakých denně na silnici potkáváme spousty – narazil do pevné překážky, a to v rychlosti, která odpovídá buď kolizi dvou protijedoucích aut rychlostí okolo devadesáti kilometrů za hodinu, nebo fatální chybě při přepálené jízdě na dálnici. Nikdo samozřejmě netvrdí, že každý z nás jezdí po dálnici rychlostí takřka 200 km/h, ale na druhou stranu na dálnici nezřídka nějakého takového závodníka potkáme.


Použitý Focus není ani nijak přehnaně starý, ani poslední výkřik techniky, je to zkrátka běžné auto, srovnatelné se starší Octavií nebo Golfem čtvrté generace. I oněch devadesát kilometrů za hodinu je dnes úplně běžná cestovní rychlost. Bohužel pro nás, dnešní rychlostní limity, nejsou tak úplně nastavené pro včerejší auta – alespoň pokud si nechcete hledat hlavu v kufru. Co z toho tedy plyne? Nemusíme se loudat, stačí když budeme řídit opatrně a nebudeme ztrácet hlavu :)

Zpět na seznam článků

Ico_linkTrvalý odkaz

Kategorie Odkazy