Vühl 05 - mexická konkurence pro Ariel Atom

Vložil: jezdite cz v 00:00:00 Kategorie: Novinky

Čvc9

 



Pokud někdo nezná značku Vühl asi se není čemu divit. Nováček mezi automobilkami, ačkoliv tomu název nenapovídá, vznikl letos v březnu v Mexiku jako malovýrobce sportovních aut. Název sice působí německy, ale vznikl jako zkratka složená z počátečních písmen "Vehicles of Ultra-lightweight and High-performance" a písmena L. Označení automobilu pak působí trochu zvláštně, Vühl 05.

Podivný název však autu nijak neubere na kráse. Design vozu je velmi povedený a může se s klidným svědomím postavit konkurentům, jakými jsou známý Ariel Atom, KTM X-Bow nebo Caterham. Skvělý vzhled však není to jediné, co tento vůz nabízí. Díky extrémě lehké karoserii, která je vyrobena z hliníkové pěkny, karbonu a vyztužených plastů je suchá hmotnost vozu pouze 700 kg. Výrobcem motoru není samotný Vühl, ale motor je převzatý od Fordu. Jedná se o motor 2.0 DOHC EcoBoost, použitý ve Focusu ST, který je uložený před zadní nápravou. Motor je naladěn na 213 kW a 420 N.m. spolu s nízkou hmotností dokáže auto z klidu na 100 km/h zrychlit za pouhé 3,7 vteřiny. Otáčkoměr vozu se poté zastaví na hodnotě 245 km/h. Interiér je účelný, jak by se u takového vozu čekalo a je v něm pouze to nejnutnější, co řidič potřebuje.






Bezpochyby má Vühl 05 velký potenciál, který nepokazí zvláštní název ani fakt, že auto pochází z Mexika. První vozy se dostanou k zákazníkům na jaře příštího roku a základní cena se bude pohybovat pod hranicí 1,7 miliónu korun.

Zpět na seznam článků

Ico_linkTrvalý odkaz

Kategorie Odkazy