Ultraúsporný Volkswagen XL1 půjde do výroby

Vložil: Clark Kent v 22:04:00 Kategorie: Ekoauta

Bře20

 

S prototypem modelu XL1 se automobilka Volkswagen vytasila už před pěknou dobou, a nejspíš nikdo tehdy netušil, že by mohlo jít o vůz, který se posléze skutečně dostane do sériové výroby. Nejde jen o jeho neobvyklé tvary, ale i samotná koncepce vozu šla proti všemu, co je nám známé.

Dnes už však víme, že Volkswagen se rozhodl začít experimentovat a v rámci této „nové filozofie“ se dostalo povolení ke startu i již zmiňovanému modelu XL1. Vůz byl vytvořen s jediným účelem, a to maximálně minimalizovat spotřebu, což se v jeho případě podařilo na sto procent – na jeden litr nafty dokáže urazit neuvěřitelných sto kilometrů. Vděčí za to nejen unikátnímu dvouválcovému dieselu skombinovanému s elektromotorem a lithium-ionovým akumulátorem, nezvykle tvarované karoserii, která má za úkol maximálně minimalizovat odpor vzduchu, ale také enormně nízké hmotnosti – pouhých 795 kilogramů.


Minimální spotřeba si však někde musela vybrat svou daň, a černý Petr tentokrát bohužel padnul na jízdní dynamiku. XL1 se sice dokáže vyšplhat až na 120 kilometrů v hodině, naneštěstí jí však zrychlení na pouhých 80 km/h zabere více než 30 vteřin, takže vás chuť počkat si na maximálku celkem bezpečně přejde.

zdroj: www.autoblog.com

Zpět na seznam článků

Ico_linkTrvalý odkaz

Kategorie Odkazy