Trans Tech uvádí elektrický školní autobus

Vložil: Clark Kent v 23:21:49 Kategorie: Ekoauta

Říj28

 

Elektrický pohon si pomalu, ale jistě nachází své místo u všech typů osobních automobilů, a tak bylo prakticky jen otázkou času, kdy přijde řada i na vozy hromadné dopravy – popřípadě náklaďáky. Elektrickou Tatrovku vám sice zatím ještě představit nemůžeme, co se ale MHD týče, tak svět brzy spatří první sériově vyráběný školní autobus na baterky.

Projekt je pod taktovkou americké společnosti Trans Tech, která se zabývá právě výrobou již zmiňovaných školních autobusů. Očividně si je ale dobře vědoma doby, ve které funguje, a proto rozjela práci na modelu eTrans, aby se tím pádem mohla stát jedním z průkopníků elektrifikace hromadných dopravních prostředků (trolejbusy a tramvaje nepočítaje). Použitou pohonnou jednotkou je slušný 120ti kW elektromotor doplněný o dvojici 278 voltových lithium-ionových akumulátorů. Díky rychlosti omezené na osmdesát km/h dokáže eTrans urazit na jedno nabití až solidních dvě stě kilometrů.


Ačkoliv se nejedná o hybrid, bude mít na palubě i drobný benzínový/propanový spalovací motor, který bude mít na starosti vytápění a klimatizaci pro všech 42 cestujících, takže nehrozí, že by byla školákům na cestě z domova a domů zima. Na delší výlety ostatně autobus ani není stavěný, dojezd je přeci jen stále ještě nepřekonanou limitou elektromobilů.

Zpět na seznam článků

Ico_linkTrvalý odkaz

Kategorie Odkazy