Nová generace inteligentních předních světel pro automobily?

Vložil: jezdite cz v 00:00:00 Kategorie: Technologie

Kvě9

 

Se zajímavým projektem přišla nedávno mamutí počítačová společnost Intel, která se rozhodla zaštítit ve svých laboratořích vývoj zcela nové generace inteligentních předních světel pro automobily. Výsledkem jejich práce je osvětlení, které dokáže při noční jízdě v dešti doslova vymazat osvětlené kapky deště, a mnohonásobně tak vylepšit viditelnost řidiče. Zajímá vás, jak to celé funguje?

Intel opustil klasické žárovky, a namísto toho se rozhodl pro použití projektoru, který snímá data z kamery umístěné v předním světle. Tato kamera zaznamenává padající kapky deště před automobilem, a jejich trajektorii následně předpovídá výkonná řídící jednotka. Vlastní projektor tak ví, kdy a kde se kapka objeví, a může jí tak „jednoduše“ zatmavit.



Ačkoliv to celé zní navýsost komplikovaně, už v této chvíli dokáže systém Intelu zpracovat déšť o reálné intenzitě a o několik set procent tak vylepšit viditelnost z vozu. Problémem zatím zůstává výkon projektoru a výpočetního systému, které proto brání rychlejšímu vývoji a praktickému nasazení. Pragmatické odhady však očekávají, že bychom se s touto, nebo podobnou, technologií měli v běžných vozech setkat v příštích deseti letech.

Zpět na seznam článků

Ico_linkTrvalý odkaz

Kategorie Odkazy