Nejstarší provozuschopný automobil se chystá k aukci

Vložil: Clark Kent v 23:11:44 Kategorie: Z Historie

Zář26

 

Většina lidí by na otázku ohledně nejstaršího automobilu jako odpověď uvedla vůbec první benzínový automobil značky Mercedes-Benz, který je v současnosti ve vlastnictví právě této automobilky. Přesto však tato odpověď není tak docela přesná, protože automobilů jako takových, bylo několik už před érou polykačů benzínu. Dnes se spolu podíváme na příběh právě jednoho z nich. 

To by samo o sobě nebylo nic tak zvláštního, ale zvrat přichází v okamžiku, kdy zjistíme, že právě jeden z těch vůbec prvních automobilů poháněný parou se v současnosti připravuje k aukčnímu prodeji na portálu eBay. Kdekdo by na to mohl pohlížet jen jako na neuvěřitelně předražený prodej hromady starého šrotu, ale ve skutečnosti je tento 127 let starý De Dion Bouton Et Trapardoux Dos-a-Dos ten v současnosti vůbec nejstarší plně funkční automobil, který se zúčastnil i toho vůbec prvního automobilového závodu na světě.

Co se jeho reálných schopností týče, je samozřejmé, že se ani se se sebevíc přimhouřenýma očima nedají srovnávat s dnešními, ba ani padesát let starými vozy - což ale rozhodně neznamená, že by jeho šedesátikilometrová maximální rychlost nebo třicetikilometrový dojezd limitovaný objemem nádrže na vodu nebyly hodny nějakého toho uznalého pokývání hlavou. Problém by tak tradičně měl nastat až u očekávané ceny, která by se mohla vyšplhat až na 2,5 milionu dolarů.

Zpět na seznam článků

Ico_linkTrvalý odkaz

Kategorie Odkazy