2009 vs.1959 – pěkně ostrý mezigenerační střet

Vložil: Clark Kent v 21:05:06 Kategorie: Jiné

Čer3

 

Tento projekt vznikl k oslavě padesátého výročí založení IIHS, pojišťovacího institutu pro dálniční bezpečnost. Jeho účelem je demonstrovat, o kolik se posunula bezpečnost v dnešních automobilech za posledních padesát let - a to hezky naživo.

Jelikož je celý projekt sponzorován automobilkou Chevrolet, použila se v něm i auta této automobilky. Konkrétně se jedná o modely Bel Air 1959 a letošní Malibu. Protože je cílem srovnání bezpečnosti, není nic příhodnějšího, než proti sobě tyto dva vozy nasadit v crash testu. Na videu je dobře vidět, jak je u staršího z aut docela zdemolován prostor pro řidiče, zatímco demoliční zóny v novém Malibu absorbují naprostou většinu uvolněné energie. Podle senzorů a kamer pak došli technici k závěru, že řidič Bel Airu by byl na místě mrtvý, ale cestující v Malibu (pokud by měli bezpečnostní pásy) by vyvázli pouze s lehce pohmožděnými koleny.

 

Na závěr dodávám, že Chevrolet Bel Air byl plně pojízdný a rám vozu, včetně všech dalších bezpečnostních prvků, nebyl zkorodovaný. Co víc dodat, pokrok nezastavíš :)

Zpět na seznam článků

Ico_linkTrvalý odkaz

Kategorie Odkazy